El seu pare va morir quan ell tenia 7 anys, a causa d’això va haver de posar-se a treballar quan era molt jove. En tenir un nivell escolar deficient va haver de treballar de la primera feina que trobava.
Va treballar de moltes feines que no li agradava, per exemple, al Port de Barcelona.
Anys més tard va treballar en una llibreria i allà va poder descobrir l’avantguardisme.
Joan Salvat-Papasseit va publicar articles en diverses revistes i diaris.
L’any 1918 es va casar amb Carme Eleuterio Ferrer i l’any següent va néixer la seva filla Salomé.
Joan Salvat-Papasseit va morir el 7 d’agost de 1924 per culpa d’una tuberculosi.
El poema “Drama en el port” forma part del llibre Poemes en ondes hertzianes (1919).
"Drama en el port" se'l podria qualificar com a autobiografia de Joan Salvat, ja que una de les feines que va tindre va ser en el Port de Barcelona. El poema recull una sèrie d'escenes on descriu una sèrie de sensacions i de fets d'una nit en el Port de Barcelona.
El poema no es pot separar per parts però es pot diferenciar per les diferents descripcions de les escenes. El poema té tècniques futuristes, ja que els elements que hi apareixen tenen a veure amb les màquines; anomena a un transatlàntic, una daga, l’arc voltàic, llums artificials i en el poema hi ha l’eliminació dels signes de puntuació. El poema és un cal·ligrama.
En el poema hi abunden les personificacions, les màquines que hi apareixen estan personificades, ha alguna metàfora com: El tró en llum suspir de les tenebres i un hipèrbaton on diu "Glop d'oceà".
El poema esta situat en el Port de Barcelona on descriu una sèrie d'imatges que pasen de nit. El far il·lumina el mar, els emmigrants entrant cap al transatlàntic, el só de les sirenes. En els dos últims versos es veu com el protagonista té el somni de treballar fora el port però en veure que les gavines reposen fora el port, torna a la realitat.